Sport, spel, muziek en vrijmarkt tijdens Koningsnacht en -dag in de regio GrootSneek

Door: Tess Feenstra Cultuur en uitgaan
Afbeelding
Foto: Jan Douwe Gorter

SNEEK - Het centrum van Sneek en ook de omliggende plaatsen in de regio maken ze zich op voor een grootse en gezellige Koningsdag op zaterdag 27 april. Dat feest begint al op de vrijdagavond ervoor met Koningsnacht.

Koningsdag in Sneek is altijd een feestelijke dag, waar de oranjegekte ook de stad Sneek doet bruisen van energie en gezelligheid! De Oranjevereniging Sneek probeert voor alle doelgroepen feestelijke oranjeactiviteiten te organiseren om de verjaardag van onze koning te vieren.

Binnenstad van Sneek

Op Koningsnacht 26 april is er in heel veel kroegen en cafés vanaf acht uur live muziek of een dj om de Koningsdag alvast dansend in te luiden. Op het Grootzand kun je op Koningsdag zelf genieten van kleurrijke kraampjes, waar standhouders hun producten en heerlijke lekkernijen aanbieden. Proef de smaak van Friesland met verse stroopwafels, kaas en nog veel meer! Kinderen tot en met twaalf jaar kunnen terecht op de Kindervrijmarkt op onder andere Singel, Gedempte Pol en het Hoogend.

Op het kinderplein, dit jaar op het plein van de Dorcas aan de Singel, kunnen kinderen meedoen aan oud-Hollandse spelletjes, zoals koekhappen en blik gooien. Doe mee en laat zien dat jij de koning van Koningsdag bent! En wat is Koningsdag zonder muziek? Op verschillende plaatsen in de stad treden lokale bands, artiesten en  dweilorkesten op, zodat je de hele dag kunt dansen of al zittend kunt genieten op een van de vele terrassen van al die vrolijke klanken.

Trek je oranje outfit aan, haal je beste glimlach tevoorschijn en vier Koningsdag mee in Sneek, waar de feestvreugde tot in de avond door zal gaan! Lang leve de koning! Kijk voor het programma op www.sneek.nl/over-sneek/uitgelicht/koningsdag


Nijland

Ook in Nijland wordt Koningsdag gevierd. In MFC De Mande gebeurt dat met de toneelvoorstelling ‘Goede Foarnimmens’ van Toanielselskip Nylân, Verder is er sport en spel en nostalgisch cake versieren! In Nijland trappen ze de middag af met een optocht, waarin de basisschooljeugd hun gepimpte fietsen mag showen. Het Koningsdagprogramma start om 13.00 uur.

De Fjouwer Doarpen

In ‘de fouwer doarpen’ Hinnaard, Itens, Rien, Lytsewierrum is het dorpshuis is de hele dag open voor drankjes, soep, broodjes en snacks. Koningsdag wordt hier om half tien geopend in het café met een kop koffie en iets lekkers. Om elf uur start de Lytse Fjouwere-ledenkaatspartij en tegelijkertijd in het dorpshuis een speurtocht voor alle kinderen tot en met groep 8. Om twee uur begint het klaverjassen in het dorpshuis

Oosthem 
In Oosthem organiseren ze op Koningsnacht weer een pubquiz in ‘t Himsterhûs. Na afloop is er live muziek van Scaramouche (Grytz & Grize). Aanvang zeven uur.

Wommels
Ook in Wommels is een Koningsnachtfeest, en wel in het Reade Hynder met de band Hayfever, rock ‘n’ roll and sixties, Gratis entree en de aanvang is om half negen. Deze avond is in samenwerking met het Skrik Festival. Ook in ‘t Dielshûs wordt Koningsnacht gevierd met DJ Bas, De Doelleazen en Party Animals. Vanaf tien uur, entree € 17,-.

De Freulesjongers zingen op Koningsdag tussen 9.30  en 11.30 uur in of bij it Reade Hynder. Daarnaast is er de hele dag een Koningsdagprogramma met onder andere een vrijmarkt, skeelerclinics, bootcamp, draaiend rad, knutselworkshops en live muziek.

Gaastmeer
In de school in Gaastmeer kun je kijken naar de koninklijke familie op groot scherm met een stukje oranjekoek. Er zijn ‘s ochtends verschillende spelletjes die gespeeld kunnen worden en voor de kinderen is er een springkussen. ‘s Avonds is iedereen vanaf acht uur welkom in Boppe de Golle om deel te nemen aan ‘A minute to win it!’, een spel voor jong en oud waarbij je zestig seconden de tijd krijgt om de verschillende opdrachten en spelletjes uit te voeren.
 

Parrega 

In Parrega gaan ze op Koningsdag ringrijden op de fiets. De start is om elf uur. Vanaf tien uur staat de koffie en thee klaar in de Gearhing. Verder zijn er diverse activiteiten voor jong en oud.

Top & Twel 

Koningsnacht in Top & Twel begint om zeven uur, met veel gezelligheid op het Bertuspleintje tegenover de kerk in Uitwellingerga, Muzikaal omlijst door de lokale rockband Switchbone.

Afbeelding