Afbeelding

Kumpulan op in Sneek: verbinding zoeken ‘op z’n Indo’s’

zaterdag 11 mei 2024 14:30

SNEEK - Vorig jaar organiseerden Frits Piekhaar, samen met zijn vriendin Edmee, een verjaardagsfeestje in wijkcentrum De Spil in Sneek. Daardoor raakten ze in contact met Leo Brouwer van het wijkgebouw en zo werd het plan geboren om ook in Sneek een Kumpulan te organiseren. Indo’s zijn ‘Kumpulan’, het betekent letterlijk ‘samenkomen’”, legt Piekhaar uit. Overigens ontmoette hij Edmee ook tijdens zo’n Kumpulan. 

Eerder werd er ook al eens een Kumpulan in Sneek georganiseerd, maar dat verwaterde al snel weer, mede doordat er weinig bekendheid aan het Indonesische feest werd gegeven. Het is dus een herstart. Hoe heeft Frits dat aangepakt?

“Ik heb mijn superteam, een vriendengroep uit Den Helder en Leeuwarden, gevraagd om mij te helpen en die waren meteen helemaal ‘voor’. We gaan een hele gezellige Indische middag organiseren voor de Indische en Molukse ouderen én Hollanders. Inclusief, hè! Op dit moment hebben we al een vijftig aanmeldingen. Ik geef jullie graag het programma: na de ontvangst met een inloop vanaf halfdrie beginnen we om drie uur. We gaan dansen op de muziek van Hot News, een hele goede Indische rockband. En niet te vergeten Tyar Zitter, een bijzondere jonge muzikant van achttien jaar. Toen Tyar tien jaar werd, kreeg hij zijn eerste gitaar en ging op gitaarles. Nu, dat heeft goed uitgepakt. In 2020-2021 deed Tyar mee aan The Voice Kids en sinds die tijd wordt hij op Pasar Malams en kumpulan-bijeenkomsten gevraagd.”

Pitjit massage
“Ons team heeft kebaya kleding (batik kleding - red.) aan, kanten bloesjes, en ik draag altijd een blankon, een speciaal hoedje. Dat allemaal terzijde. Veel leuker is om te vertellen dat er ook dames zijn die Pitjit massage komen geven, dat is in Indonesië nog altijd een onderdeel van het dagelijkse leven. Je kunt er simpelweg niet omheen, lekker kneden.

Peter Lemke uit Sneek komt met een grote verzameling boeken. Verder komen Tjeerd Ligthart, wie kent hem niet in Sneek, en Toko Augustina. Het is eigenlijk kleine Passar kitjel. En je kunt vanaf drie uur ‘s middags tot acht uur ’s avonds lekker Indisch eten. En ook aardig om te vermelden: we hebben een loterij met mooie prijzen. We hebben er ontzettend veel zin in en weten ons gesterkt door een aantal Sneker sponsors!”


Locatie