Speciale OV-fiets met Waterpoort & Pompeblêden in de provincie Fryslân

Door: Henk van der Veer Algemeen
Speciale OV-fiets met Waterpoort & Pompeblêden in de provincie Fryslân
Speciale OV-fiets met Waterpoort & Pompeblêden in de provincie Fryslân Foto aangeleverd

LEEUWARDEN/SNEEK- Fryslân heeft z’n eigen OV-fiets. Zojuist is de jubileumfiets door NS Regiodirecteur Maarten Haverkamp en de Friese gedeputeerde Matthijs de Vries onthuld bij de fietsenstalling van station Leeuwarden. De OV-fiets viert dit jaar de vijftiende verjaardag. Voor iedere provincie heeft kunstenaar Daniël Roozendaal daarom een speciale OV-fiets ontworpen. Op de Friese fiets staat onder andere de Waterpoort in Sneek, het pompeblêd en een schaats. Maar de Waterpoort mag dan wel op de fiets afgebeeld staan, toch zal straks niet in Sneek te vinden zijn...Te weinig belangstelling!

Populair
De OV-fiets is in vijftien jaar tijd niet meer uit het straatbeeld weg te denken. De vraag naar OV-fietsen ziet NS nog jaarlijks stijgen. Reizigers maakten in 2023 5,9 miljoen ritten op de OV-fiets. Dat is een stijging van een half miljoen ten opzichte van 2022. Inmiddels zijn er 22.500 fietsen beschikbaar, verdeeld over 288 locaties.

In Fryslân werden vorig jaar 75.000 ritten gemaakt met een OV-fiets. Vanaf station Leeuwarden ruim 61.000 ritten, vanaf Heerenveen bijna 13.000 ritten, vanaf station Sneek 1.000 ritten.

Winactie 

Reizigers kunnen tot en met 28 juni 2024 meedoen aan een winactie waarmee ze kans maken op een grote, gesigneerde artprint van een provincie of een Museumkaart. Kijk op: OV-fiets al 15 jaar bij NS | NS